woensdag 1 mei 2013

De pennen van de koning


Daar zit je dan, op de dag die je wist dat zou komen, om 10:00 uur in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Voor je ligt een manshoge acte van abdicatie, in je hand heb je een vulpen waarmee jij je handtekening op deze historische acte mag zetten. Je deed je beste goed aan, je poetste je mooiste schoenen en voor de gelegenheid was je ook nog even naar de kapper geweest. Kortom, aan jou zal het niet liggen. 

Acte van abdicatie
En aan de gemeente Amsterdam ook niet. In bijna niets merkte je dat de abdicatie en de inhuldiging sober werden gehouden. Zoals Rutte zei direct na de speech van toenmalig koningin Beatrix waarin ze haar aftreden publiek maakte. Sober, over dat woord zijn velen gevallen. De burgemeester van Amsterdam maakte direct daarna bekend dat we niet zoveel van die soberheid zou merken en eerlijk, dat was ook het geval. Maar wie iets beter keek, zag wel degelijk dat er op punten flink bespaard was. Zoals tijdens het tekenen van de acte.

Winkeldochter
Het was moeilijk te zien en daarom keken we het nog eens kritisch terug, want met welke pennen werd de acte getekend? Een gelimiteerde versie van een Montblanc had niet misstaan. Of een pen die speciaal voor de gelegenheid was gemaakt. Maar nee, de koningin tekende zichzelf prinses met een Parker Sonnet. Mooie pen, een van onze favorieten, maar niet echt spectaculair voor de gelegenheid. Maar wat schetste echt onze verbazing: de bewindspersonen en andere ondertekenaars aan tafel moesten het doen met een Waterman Apostrophe van 20 euro. Een pen die Waterman inmiddels uit de collectie heeft genomen. Dus Mark Rutte tekende de acte van abdicatie met een winkeldochter van twee tientjes. Nouja, hij wilde het sober, dus dat is wat hij kreeg. 

Koningin Beatrix tekent met een Parker Sonnet

De rest met een Waterman Apostrophe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten